בריאות, זה שפה
שפה, היא כלי, שבאמצעותה אנו נותנים ביטוי לתפישת המציאות שבה אנו חיים. תחשבו לרגע, כמה מילים יש לנו בשפה המתארות מחלות? סימפטומים? כאבים? אלפים! ואינני מדבר רק על מונחים מקצועיים, רפואיים. לעומת זאת, כמה מילים יש לנו המתארות בריאות? רווחה? לא ממש הרבה. על מנת שנוכל לאמץ תפישה של חיים בריאים יש צורך להרחיב, משהו, את אוצר המילים המתאר בריאות.
לאחרונה, חזרתי מכנס מקצועי, ושם, הוצג בפנינו מושג, שכיום הולך ותופס תאוצה בעולם הבריאות והוא: WELLNESS. WELLNESS- הינו ביטוי רחב יותר לתפישת הבריאות. זהו מצב שבו אנו באיזון גופני, רגשי מנטאלי ורוחני; זהו מצב שבו אנו בהתפתחות צמיחה ומימוש עצמי כאינדיבידואל, בזוגיות, במשפחה, בקריירה, בעבודה ובחברה. שימו לב, שבהגדרה זו לא מופיעה המילה כאב או מחלה כלל!
אני והקולגות שלי ניסינו, וממשיכים לנסות למצוא, או אולי, להמציא מילה או ביטוי הממצא את המושג WELLNESS. ביטויים כמו: רווחה פנימית, אושר, מיטביות, בריאות מושלמת, הם חלקיים בלבד ולא ממש נותנים ביטוי רחב ועמוק יותר ל WELLNESS.
מניסיוני, בעבודתי עם לקוחות המגיעים עם כאבים אני מודע עוד יותר לגודל הבעיה. כאשר לקוח (ושימו לב שלא אמרתי מטופל. כדי שמשהו יהיה מטופל זה אומר שהוא רואה וימשיך לראות עצמו כחולה!) חווה שיפור, השיח הוא: "מה נשמע משה?", "אני חש שיפור, פחות כואב לי".
השיחה ממשיכה, ואני שואל את משה: "איך אתה יודע שאתה משתפר? ומבלי לומר את המילה כאב, או מוגבלות". לרוב יש שתיקה ארוכה ביותר. שתיקה זו משקפת ניסיון למצוא את המילה, השפה, שמבטאת את ההיפך מכאב או מחלה. ישנם מילים וביטויים אך הם אינם שגורים. כשאני מודע לקושי אני נחלץ לעזרתו: "אני מרגיש גמיש יותר, זקוף יותר, הנשימה קלה יותר, יש רוגע בגוף, ההליכה והתנועה קלים יותר".
כאשר תפישת המציאות שלנו לגבי בריאות מתחילה ומסתיימת במצב של כאב או בחוסר של כאב, זה מבטא רמה מאוד נמוכה של WELLNESS. זה מבטא תפישה של מחלה. לא פעם אני שואל את הלקוחות: "האם אתה רוצה להיות יותר בריא? או, פחות חולה?". שוב, שתיקה. "כן, בטח יותר בריא, אך האם קודם אתה יכול לטפל לי בכאב?". ובכן, פחות כאב, פחות ממשהו, לא אומר יותר ממשהו אחר – בריאות.
נכון, זה לא הכל באשמתנו. מערכת החינוך והבריאות לא ממש מטפחות שפה של WELLNESS. למעשה מערכת הבריאות, בחינוך ובשפה שהיא מנחילה, משקפת יותר מערכת של מחלה. תבוא כשאתה חולה ותחזור כשאתה חולה. חוזה, מערכת יחסים, המושתת על תפישת מציאות שכזאת, לעולם לא יאפשר לנו לראות עצמנו כבריאים!
עושר המילים בשפה מבטא את היכולת שלנו לא רק לתת ביטוי לתפישת המציאות שלנו, אלא אף לקשר ולחשיבות שלנו לחיים – לבריאות. מה שאנו מחשיבים יותר יש לנו יותר מילים בשפה. לאסקימוסים יש כ 60 מילים המתארות שלג.
על מנת שנוכל לאמץ תפישה של WELLNESS, יש צורך להתחיל לאמץ תפישה של בריאות. תפישה זו צריכה למצוא ביטוי בשפה ובמילים. שפה זו יש להנחיל לילדים, במערכת החינוך. מחלה זה פחות – פחות כואב, פחות לחץ דם, פחות כדורים, פחות בחיים. בריאות זה יותר – יותר חיוניות, יותר זקוף, יותר שמחה, יותר בחיים. תתחילו לחשוב ולדבר – יותר.