אם אשאל אתכם עד כמה אתם ממש מודעים לגופכם? מידית, רובכם ובעיקר אם אתם עוסקים בספורט, התשובה תהה בוודאי שאני מודע לגוף
ואכן, על פניו, פעילות גופנית, היא אמצעי חשוב להגברת המודעות הגופנית. אך ניסיוני מראה, שדווקא אלו העוסקים בספורט, אם החובבני או התחרותי, אינם ממש מודעים לגופם
מה היא מודעות גופנית, על הקשר בין מודעות גופנית ופציעות ספורט, ומדוע מודעות גופנית חשובה בשיפור ומקסום ביצועי הגוף.
ובכן מה היא מודעות גופנית? מודעות גופנית היא היכולת לחוש את הגוף – את תנועת הגוף במרחב, את תחושות הגוף כמו צמא, רעב, ואת רגשות הגוף כמו מתח או רוגע, ולפעול בהתאם.
עצמו עיניים, האם אתם יכולים לחוש את היציבה – האם אתם זקופים או נוטים הצידה או כפופים, הניעו את היד האם אתם חשים את תנועת היד ומהירות התנועה. לחצו את הידיים האחת כנגד השנייה – האם אתם חשים את השרירים המתכווצים, האם אתם יכולים לחוש את הנשימה את הדופק- מצוין.
המערכת המאפשרת לנו להיות מודעים לגופנו היא מערכת העצבים ובעיקר החלק הקדמי והמתפתח ביותר במוח והוא הניאוקורטקס או המוח החדש. לחלק זה של המוח מוזרמים מדעים מכל מערכות החישה כמו: החיישנים הסנסוריים השזורים בשרירי ומפרקי הגוף ומכל איברי ומערכות הגוף, ואחראי על התמונה הגדולה.
היכולת להיות במודעות לגוף תאפשר לנו, במידית, לחוש האם גופנו מתפקד או אינו מתפקד כשורה, אולי השרירים מכווצים וגורמים להגבלה בתנועה, אולי יש חוסר סימטריה בתנועת הגוף.
היכולת להיות בתשומת לב לשינויים אלו, מאפשרת לפעול בהתאם ולהביא לשינויים הנדרשים כדי להביא את הגוף לתפקוד אופטימאלי.
על פניו פעילות גופנית אמורה להביא לשיפור ביכולת המודעות הגופנית, אך ניסיוני מראה, שבמרבית המקרים, העיסוק בספורט אינה ערובה לשיפור המודעות לגוף. תגובה כמו: כן אני מודע לגוף שלי, שמתי לב שכואב לי" זה לא מודעות זה הגוף נותן לך סתירה על כך שלא שמתה לב לגוף.
מה פוגע ביכולת המודעות הגופנית?
בקרב ספורטאים ובכלל, תשומת הלב לרוב מופנית החוצה- להישג, למטרה, לתוצאה, למהירות הריצה, או במקום להקשיב לדופק, שמים לב למד דופק. כמו גם, התנועה המונוטונית של הריצה ואולי גם השחייה והרכיבה מכניסה אותנו לסוג של אוטומט ואין צורך בתשומת לב
מתח וסטרס אף הוא פוגע במודעות לגוף. במתח, זרימת הדם לניאוקורטקס, החלק במוח המאפשר מודעות לגוף מופסקת, ובכך אנו פועלים מתוך המוח ההישרדותי, אוטומטי. במצב זה המיקוד מופנה החוצה, אל הסכנה.
שמעתם על חייל הנפצע באמצע קרב ולא חש בכך. זאת כי מערכת העצבים מפנה את המיקוד החוצה, אל הסכנה.
הבעיה, שתהליכים אלו הם הדרגתיים ומצטברים ובכך נפגעת המודעות לגוף. ואז בעיות מתרחשות – הגוף מתכווץ, יוצא מאיזון, ואנו לא מרגישים בכך. הגוף אינו מתפקד כשורה ואנו לא שמים לב לכך. זה שלא כואב אינו ערובה לכך שהגוף בריא!! אתה יכול להתאמן גם כשהגוף במצב קלוקל!
מחקרים מראים שאנשים שמודעים לגופם כמעט ואינם נפצעים או חולים, כי הם תופסים את הבעיה כשהיא קטנה ולא כשהיא הופכת למפלצת.
מודעות גופנית אינה חשובה רק במניעת פציעות אלא מחקרים מראים שספורטאים המודעים לגופם רצים מהר יותר, ושוברים שיאים. כשיש לך תחרות או אימון טוב, האם אתה יודע מה התרחש שאפשר לך להיות בשיא הכושר? האם אתה יודע לסובב את הכפתורים, לכייל את הגוף לפוטנציאל שלו?
מחקר מעניין גילה שיעלות הריצה משתפרת ככל שהרץ מביא את המיקוד פנימה ולא החוצה. המחקר גילה שרצים בעלי מודעות גופנית גבוהה תצרוכת החמצן ירדה משמעותית לריצה במהירות נתונה, ורצו מהר יותר, בכך שהם ידעו לשים לב האם שרירים מסוימים מכווצים שלא לצורך המונעים מהם לרוץ מהר יותר
מחקרים מראים שכאשר ה במלוא הפעילות התקשורת בין המערכות הפיזיות, הרגשיות והמנטאליות יעילה ובתאום. ובכך ממקסמות את פעילות הגוף. זה גם מה שנקרה להיות ב ZONE, או RUNNER'S HIGH תחושה של זרימה.
אז כיצד משפרים את המודעות לגוף
כאשר אתם רצים או רוכבים או שוחים התחילו לשים לב אל הגוף
שימו לב האם הגוף מכווץ או רפוי, שימו לב לדופק, לקצב הנשימה, לסימטריה בגוף, לנקודת הנחיתה של כף הרגל בקרקע, לגלגול כף הרגל, לדחיפה, לתנועות הרגליים והידיים ולסימטריה ביניהם.
כיצד את מרגישים- משוחררים, מתוחים, קלילים, רגועים או רפויים
תוך כדי ריצה נסו לשנות במעט את סגנון הריצה ושימו לב לתחושות הגוף
שימו לב, היכן המיקוד פנימה או החוצה
לפחות פעם או פעמיים בשבוע בסוף אימון שיכבו על הגב למשך 10 עד 15 דקות, ופשוט עברו, הביאו את המיקוד לכל חלק וחלק בגוף – התחילו בכף הרגל ועלו מעלה עד הראש ועד קצות האצבעות. ושימו לב לשרירים האם הם מכווצים מתוחים או רפויים.
מה אני עושה אם אני שם לב שאני מכווץ? ובכן, מודעות הינה ולכשעצמיה הריפוי, השחרור. זאת כי איננו יכולים לשחרר מה שאיננו מודעים אליו
כמו כושר גופני, כך מודעות גופנית, זהו תהליך אין סופי שכל הזמן ניתן רק לשפר
לבסוף אם אשאל אתכם מדוע פעילות גופנית חשובה מה זה נותן לכם, רובכם תענו כי זה כיף, סיפוק, ובכן תחושות אלו הם מתרחשות ונמצאות בגוף ויש צורך להביא את המיקוד לשם כדי להרגיש זאת!!