נקע בקרסול הינה אחת הפציעות – שריר-שלד הנפוצות ביותר. נקע בקרסול הינה פציעה הנפוצה בקרב ספורטאים אך גם בקרב הציבור בכלל. לרוב פציעה זו נגרמת כתוצאה ממעידה אם כתוצאה מנחיתה לא נכונה או כתוצאה מנחיתה על חפץ או לתוך מעמורה.
נחיתה לא נכונה גורמת לסיבוב הקרסול מעבר למגבלות האנטומיות ובכך גורמות למתיחתם ואף לקרע ברקמות הרקות – רצועות, שרירים וכלי דם.
כף הרגל בנויה מ- 28 עצמות המחוברות דרך 35 מפרקים. המבנה הארכיטקטוני של עצמות כף הרגל יוצר שלוש קשתות פונקציונאליות: קשת אורכית מדיאלית(פנימית), קשת אורכית לטרלית (חיצונית) וקשת רוחבית. בזמן הליכה וריצה קשתות כף הרגל קורסות ובכך מאפשרות ספיגת זעזועים. הרצועה הפלנטארית (plantar fascia) משמשת כמיתר, כמו מיתר קשת, הנמתח בעת קריסת הקשת, ותורם לתהליך ספיגת הזעזועים. אנרגיה זו מוחזרת אל הרגל בזמן תהליך הדחיפה.
29 שרירים מפעילים את כף הרגל, כאשר 11 שרירים (אקסטרינים) נמצאים מחוץ לכף הרגל ו-18 שרירים (אינטרינזים) בתוך כף הרגל. השרירים האקסטרינזים הם אלו האחראים לתנועות כף הרגל, ואילו השרירים האינטרינזים אינם פעילים ומתנוונים בשימוש בנעליים. כמו כן, עשרות רצועות רותמות את עצמות כף הרגל ומספקות יציבות דינאמית לכף הרגל. שרירי כף הרגל מלבד היותם חלק חשוב ביצור כוחות הדחיפה, מהוות מרכיב חשוב ביכולת כף הרגל לבלום זעזועים.
במרבית הנקעים הקרסול מסתובב פנימה- כף הרגל נוחתת על צדו החיצוני של הרגל וממשיכה להסתובב פנימה. בכך גורמת למתיחת הרצועות. הרצועה שנמתחת במצב היא הרצועה המחברת בין עצם העקב ועצם השוקית – TALOFIBLAR LIGAMENT.
הסימפטומים לנקע בקרסול : כאבים חזקים בעיקר בדריכה והליכה, נפיחות, שינוי בצבע (כחול עד סגול) ואזור חם.
כתוצאה מהרס הרקמות מתפתחת דלקת המחריפה עוד יותר את הכאבים. דלקת הינה תהליך שבו הגוף מרפא ומשקם את האזור הפגוע.
טיפול בדלקת, טיפול בפציעות כאב כף רגל, טיפול בכאבי ברך ברכיים, טיפול בכאב ירך, טיפול בכאב אגן,
טיפול בכאבי גב, טיפול בפריצת דיסק, טיפול בדורבן, מדרסים אורטופדיים, טיפול בפציעות ספורט
הטיפול הראשוני בנקע בקרסול הינו RICE- קרח, מנוחה, קיבוע והגבהת הרגל.
קרח- ניתן לקחת שקית ירקות קפואים ולהניח על המקום הפגוע. ניתן גם לטבול את כול הרגל בגיגית עם מי קרח לא יותר מ 15 דקות. מומלץ ב 48 שעות הראשונות לטבול את הרגל בקרח כול שעה עד שעתיים.
קיבוע הקרסול- קבע את הקרסול בעזרת תחבושת אלסטית או נעל גבוהה ושרוכה היטב.
מנוחה- בזמן מנוח ושינה הגבה את הרגל לאפשר שיפור בזרימת הדם.
אם הכאבים מאפשרים, הנע את הקרסול בסיבובים קטנים. אם הכאבים מתגברים הפסק!
אט אט כשהכאבים נחלשים התחל ללכת בהתחלה העבר משקל אל הרגל הבריאה וכשמתאפש
ר, העבר משקל בהדרגתיות אל הרגל הפצועה. באם הכאבים מתעצמים רצוי לבצע צילום רנטגן כדי לשלול אפשרות של שבר.
טיפול בדלקת, טיפול בפציעות כאב כף רגל, טיפול בכאבי ברך ברכיים, טיפול בכאב ירך, טיפול בכאב אגן, שיקום הקרסול דורש מספר מרכיבים: שיקום טווחי התנועה, שיקום המערכת הפרופריוספטיב (עצבי הקרסול), חיזוק פונקציונלי של שרירי הרגל. נקע בקרסול אינו רק גורם לנזקים ברקמות הרקות אלא גם להרס עצבים. במידה ועצבי הקרסול אינם משוקמים כהלכה זה עלול לגרום לנקעים חוזרים.
טיפול בכאבי גב, טיפול בפריצת דיסק, טיפול בדורבן, מדרסים אורטופדיים, טיפול בפציעות ספורט
נקע בקרסול שלא שוקם וטופל כהלכה עלול לגרום לנקעים חוזרים העלולים להחליש את הקרסול ולגרום לשחיקתו. מכיו
רפואת הכירופרקטיקהון שהרגל מהווה את בסיס היציבה של הגוף, כול חוסר איזון ברגל יכול לערער את האיזון של הגוף כולו. מצב זה יכול לגרום לפציעות בברך, ירך אגן ועמוד השדרה.
בשנים האחרונות אנו עדים לעליה בפופולאריות של רפואת הכירופרקטיקה בקרב ספורטאי הצמרת בעולם ובקרב ספורטאים בכלל. מלך הטור בעשור האחרון לאנס אמסטרונג אף העיד על כך בספרו "כול שנייה קובעת: ""…הקבוצה לא כללה רק את הרוכבים, היו גם המכונאים, המעסים, הטבחים, המנהלים והרופאים. מעל כולם , האדם החשוב ביותר בקבוצה שלנו היה ככל הנראה הכירופרקט…". "..האדם שחיבר אותנו מחדש את גופינו המרוסקים היה הכירופרקט שלנו, ג'ף ספנסר…" לאנס אמסטרונג – מתוך ספרו – "כל שנייה קובעת" (עמוד 173).
הכירופרקטיקה אינה משרתת את הספורטאים בטיפול ושיקום פציעות ספורט בלבד. אלא בנוסף וחשוב יותר, הטיפול הכירופרקטי מאפשר לגופנו לפעול ביעילות ובאנרגטיות ובכך עוזר למצות את הפוטנציאל שבו Peak Performance. הטיפול הכירופרקטי דומה לכיוון האופניים ומבטיח את תקינותו התפקודי של מערכת השריר-שלד ומערכת העצבים המפעילה אותה.
זכרו! המתח אינו בשריר, אלא במערכת העצבית! כשהגוף לא רץ נכון ,זה מכיוון שמערכת העצבית סיגלה דפוס זה.
הכותב : ד"ר שמי שגיב כירופרקט מומחה לרפואת ופציעות ספורט
B.Sc תואר ראשון פיזיולוגיה של המאמץ
M.Sc תואר שני ביומכניקה של הספורט
נציג ישראל לאולימפיאדת לוס אנג'לס בריצת המרתון אלוף ישראל במרתון ואלוף ישראל בטריאתלון ( ק. גיל)