טיפול בפריצת דיסק ללא ניתוח
טיפול בפריצת דיסק ללא ניתוח – פריצת דיסק צווארי C5-C6 וכאבי נימול והקרנות ליד
פריצת דיסק צווארי יכולה להתרחש או כתוצאה מחבלה – תאונת דרכים וצליפת צוואר שוט, נפילה מאופניים, או כתוצאה מתהליכים שחיקתיים. לרוב, הכאבים יופיעו באזור הצוואר אך כאבים מוקרנים יכולים להופיע באזור השכמה, הכתף והיד. במצבים קשים תתכן אף ירידה בכוח השריר של היד וקושי מוטורי בתפקוד היד. הכאבים גם ילווה במגבלה בטווחי התנועה, קושי בשינה ומציאת תנוחה.
בחוליות הצוואר, המקום השכיח לפריצת דיסק מתרחש בין חוליות C5-C6 , אך גם בין חוליות c6-c7 ו c4-c5. פריצת דיסק בחוליות אלו גורמת לכאבי נימול וכאב מוקרן לאזור השכמה ואצבעות כף היד.
האנטומיה של הדיסק
הדיסק הינו רקמת סחוסית המשמשת כרפידה בין חוליות עמוד השדרה. הדיסק בנוי מרצועות טבעתיות, בדיוק כמו טבעות בצל, כשבמרכזן מצוי חומר דמוי ג'לטין המשמש כמו נוזל שמן בבולם זעזועים הידראולי. תפקיד הדיסק הוא למנוע את שחיקת החוליות, לבלום זעזועים בין חולייתיים ולשפר את גמישות וטווח תנועת חוליות עמוד השדרה. עמוד השדרה, בהיותו ציר השלד בפלג גופנו העליון עומד תחת עומסים רבים. עומסים אלו, ראשית, נובעים מעצם העובדה שחוליות עמוד השדרה ובעיקר חוליות הגב התחתון נושאות את משקל פלג גופנו העליון.
בנוסף, ליקויים באורח החיים ובעיקר יציבה לקויה, ישיבה ונהיגה מרובה ועומסי האימונים ובעיקר רכיבת אופניים יוצרים לחצים על עמוד השדרה. עומסים אלו מעלים את הלחץ התוך דיסקי ואט אט שוחקים את הטבעות ההיקפיות. כשמספר טבעות נקרעות נוצר בקע דיסק. בלט דיסק נוצר כשהלחץ בתוך נוזל הדיסק מתעצם ונוצרת בליטה בהיקף הדיסק. פריצת דיסק זה השלב הבה בתהליך שחיקת הדיסק וזה מצב בו הנוזל התוך דיסקי פורץ החוצה.
מרביתם המכריע של פריצות הדיסק מתרחשות אחורנית, דהיינו לכיוון הגב, או ישירות אחורנית או אחורנית והצידה. החשש בפריצות דיסק הוא מלחץ העלול לפגוע בחוט השדרה או לעצבי חוט השדרה הנמצאים בסמיכות לדיסק.
הבדיקה השכיחה לאבחון פריצת דיסק הינה צילום CT. צילום CT פורס את עמוד השדרה, כמו פרוסות נקניק, ואז ניתן לצפות במבט על אל תוך תעלת עמוד השדה ומבנה הדיסק. צילום זה חושף אותנו לקרינה מאוד מוגברת, עד פי 700 מצילום רנטגן. לעומתו, צילום MRI אינו חושף אותנו לקרינה אך עלותו יקרה יותר. במרבית כאבי הגב אין שום הצדקה קלינית לצילום CT.
שכיחות כאבי הצוואר בעולם המערבי נמצאת בעליה מתמדת.
במרבית המקרים כאבי הצוואר אינם פורצים בצורה אלימה כמו בגב התחתון, אלא מצטברים באופן הדרגתי וכתוצאה אנו נוטים להתעלם מהם ולהזניחם. בשל הקשר האנטומי בין חוליות הצוואר לגזע המוח ומוצא חוט השדרה, למתח צווארי עלולים להיות השפעות מערכתיות על בריאותנו.
התורם העיקרי להתקשחות הצוואר נובע מעומסים הנגרמים עקב המעבר לעבודה בישיבה – נהיגה, מחשב, קריאה וכתיבה והשימוש בטלפון. בנוסף, מרביתנו אף נוטים לצבור מתח באזור זה כתגובה למצבים רגשיים- מתח, כעס.
עמוד השדרה הצווארי מורכב מ- 7 חוליות כשהעליונה, הנקראת אטלס, תומכת את הגולגולת. מבנה חוליות הצוואר מאפשר חופש תנועה רב כשיציבותו מתאפשרת על ידי שרירים רבים העוטפים את הצוואר. עצבים רבים וכלי דם קריטיים עוברים בתוך ומסביב לחוליות הצוואר. לעצבים העוברים מסביב לחוליות הצוואר תפקיד חשוב בוויסות שיווי המשקל, היציבה, הראיה ועוד פעולות חשובות אחרות. מכאן אנו רק מתחילים להבין את חשיבות בריאותם של חוליות הצוואר.
"גלישה צווארית" מהווה את הגורם מספר אחד למתח צווארי ונמצא בכ- 90% מהאוכלוסייה. במצב זה הצוואר מתכופף, גולש, קדימה ובעקבותיו גם הראש. מכיוון שהראש שוקל כמעט כמו כדור באולינג, כ- 10% ממשקל הגוף, כל תזוזה של הראש ממרכז הכובד תיצור מומנט על חוליות הצוואר.
בצילום יציבה ממוחשב המתבצע ב"שגיב כירופרקטיקה" ניתן לזהות ליקוי זה. במבט מהצד, האוזן אמורה להיות בדיוק מעל הכתף, אך ברובנו הראש כפוף קדימה. תזוזת הראש ב- 2 ס"מ יכולה ליצור עומס של 5 ק"ג על שרירי הצוואר המצטברים לאורך כול שעות היום.
כתגובה מערכת העצבים תעביר פקודת התכווצות לשרירי הצוואר כדי למנוע את נפילת הראש מטה. אט אט שרירי הצוואר מתקשחים, חוליות הצוואר נשחקות ומתפתח מתח בחוט השדרה. מתח זה יכול לגרום לכאבי צוואר, כאבי שכמות וכתפיים, תחושת נימול לידיים, כאבי ראש, כאבי לסת, סחרחורות (ורטיגו), בעיות ראיה ואף קושי נשימתי.
"גלישה צווארית" הינה תוצאה של הרגלי עבודה ויציבה קלוקלים. זה מתחיל מהרגלי הקריאה והכתיבה אצל ילדים כשהראש כמובן כפוף מטה; מול מחשב, נטיית הראש לרוב היא קדימה; בנהיגה הראש נטוי קדימה והכתפיים מכווצות בשל אחיזת ההגה והדריכות בנהיגה; לכול זה נוסיף גם את
הרגלי השימוש בטלפון ובפלפון כשהראש לרוב כפוף הצידה. ואם לא די בכך, אז גם הרגלי שינה וכרית לא נכונה אף הם יכולים לתרום לעומסים על הצוואר המסכן.
בעיות צוואר יכולים להתחיל כבר בתהליך הלידה כשנאלצים למשוך את הראש וכתוצאה הצוואר ה"רך" נמתח קשות. תינוקות העושים את צעדיהם הראשונים מן הסתם נופלים לא פעם. מחקרים מראים שתינוקות נופלים על הראש. חבלות מעין אלו יוצרות נזקים שלרוב אינם מתבטאים מיידית בכאבים או מוגבלות. אך יתכנו ביטויים סימפטומטיים אחרים -בעיות ראיה, כאבי ראש, שלרוב איננו קושרים לנזקים אלו.
חבלות כמו נפילות מאופניים ותאונות דרכים- "צליפת צוואר שוט", יכולים ליצור נזקים, שלא נצפים בצילומי רנטגן מיידית לאחר התאונה. אך שבועות ואף חודשים לאחר מכן מתחילים לחוש בתופעות החבלה. זאת מכיוון שהנזק הנגרם לרקמות הרכות – שרירים, רצועות, דיסק וכלי דם ונזקים מסוג זה אינם נצפים בצילומי רנטגן.
בנוסף לעומסים הפיזיים רובנו נוטים "להקשיח את השכמות" כתגובה למתחים רגשיים ומסתובבים רוב שעות היום כשהכתפיים משוכות כלפי מעלה. כדי למנוע מצב זה בצעו תרגילים לשחרור הכתפיים- הניעו את הכתפיים מעלה מטה ובצעו סיבובי שכמות. הכתפיים אמורות להיות תלויות ומשוחררות, כמו חולצה על קולב. בנוסף שימו לב לאופן בו אתם אוחזים בעכבר המחשב, גם כאן הנטייה למשוך את הכתף מעלה.
הימנעו מהצמדת הטלפון בין הכתף לאוזן או כיפוף הצוואר הצידה תוך שיחה בנייד. הרגלים אלו מצטברים לדקות ולשעות של עומסים על שרירי וחוליות הצוואר.
במהלך היום וודאו לבצע תרגילים פשוטים, תוך כדי ישיבה, לשחרור מתחים מהצוואר- הטיות וסיבובי צוואר. לאור הרגלי העבודה הגורמים לכפיפות הראש יש למתוח את הראש אחורנית תוך שילוב ידיים מאחורי הגב.
בשינה מומלץ לישון על הגב עם כרית התומכת את שקע הצוואר או על הצד עם כרית המאפשרת תנוחת ראש וצוואר מאוזנת, בהמשך ישר לעמוד השדרה.
אומנם "עם קשה עורף" אנו אך אל תקלו "ראש" בכאבי ומחושי צוואר ולו גם הקלים ביותר. ליכולת ההסתגלות לכאב יש מחיר שלא תמיד אנו מסוגלים לאמוד ועם הצוואר לא כדאי לקחת סיכון. וודאו לבדוק את הצוואר ואת יציבתכם!
שיטה מהפכנית טיפול בפריצת דיסק ללא ניתוח בכירופרקטיקה שפותח לאחרונה מאפשר שחרור מתח מחוט השדרה ולא רק לחולייה בודדת כפי שנעשה עד היום. טיפול בפריצת דיסק ללא ניתוח בשיטת NETWORK SPINAL ANALYSIS NSA – מפסיק את ההתנהלות המגננתית ומאפשר למוח דפוסים תפקודיים יעילים ורגועים יותר. טיפול בפריצת דיסק ללא ניתוח מתבצע באמצעות מגע עדין ומדויק בנקודות אסטרטגיות בחוט השדרה.
שיפור בכאבים
המתח הכרוני בשרירי הגב יורד, תפקוד החוליות משתפר והלחץ מהדיסק (פריצה) משתחרר. היציבה משתפרת, עמוד השדרה מתגמש ועומד בצורה יעילה בעומסי היומיום. המתח הגופני הפנימי נרגע ותפקוד המערכות הפנימיות משתפר: כך גם הנשימה, הלב ולחץ הדם, מערכת העיכול ועוד. מערכת החיסון מתחזקת והגוף מרגיש בריא יותר.
ירידה במתח
המתח הרגשי\נפשי נרגע, משתפרת היכולת להתמודד עם מצבי חרדה, עצבנות, דיכאון, עייפות קשיי שינה וכו. הגוף מפתח דפוסים עצביים המאפשרים לזהות ולשחרר מתח שנאגר בגוף ומשכלל את יכולת הריפוי העצמית. גמישות חוט השדרה תאפשר לך גמישות בחיים.
מטופלים מדווחים על ירידה והקלה משמעותית ב: כאבי ראש, מיגרנה, ססחרחורות, ורטיגו, טיניטוס. כמו כן הקלה בכאבי פרקים, פיברומיאלגיה (כאבי שרירים) ושיפור בתפקוד ומערכת העיכול. ירידה ברמת המתח, עצבנות ודיכאון. בכלל תחושה של רוגע ושלווה.
לא כואב לי, גם אני זקוק לטיפול? כאב הוא סימפטום שמעיד על ליקויים בתפקוד הגוף. יום לפני התקף הלב, האם היית בריא?! מרבית המחלות מתפתחות באופן הדרגתי ואנו לא חשים בכך.
אל תחכה לכאב, למחלה להתפרץ כדי לדעת שגופך זקוק לטיפול. הטיפול ב-NSA גורם לשיפור בתפקוד מערכת העצבים ובניהול מערכות הגוף והחיים.
הכותב : ד"ר שמי שגיב כירופרקט מומחה לרפואת ספורט
B.Sc תואר ראשון פיזיולוגיה של המאמץ
M.Sc תואר שני ביומכניקה של הספורט
נציג ישראל לאולימפיאדת לוס אנג'לס בריצת המרתון אלוף ישראל במרתון ואלוף ישראל בטריאתלון ( ק. גיל)