תזונה – מה היא אמורה להעניק לנו?
בשנים האחרונות אנו מופגזים מכל עבר במידע אודות המזון שאנו צורכים. אנו מופגזים מכל עבר אודות דיאטה כזו או אחרת, וכולם מבטיחים ניסים ונפלאות. לרוב, המידע סותר, ואנו עדים להתנצחויות המומחים, כאשר מי שסובל מכל זה, זה הצרכן. למעשה, רובנו יודעים מה אנו צריכים לאכל כדי להיות בריאים, אך איך שהוא אנו נוטים להיסחף ותחושות פנימיים ולדחפים חיצוניים.
הדיון בנושה התזונה יכול להיות מקור לתסכול לא קטן, כי בספו של דבר זו ההחלטה שלנו לבחור מה להעמיס על עגלת הקניות, איזה מנה לבחור מתפריט המסעדה ואיזה מאכל לבחור ממגוון המאכלים המוגשים לשולחן. בסופו של דבר אתה הוא זה שבוחר לנעוץ את המזלג על מאכל זה או אחר וזו היד שלך שנעה לכיוון הפה שלך דרך פקודה שמגיעה מהמוח שלך! אף אחד לא מאלץ אותך מה להכניס לפיך, זו החלטה שלך ושלך בלבד.
אכן האוכל תופס חלק ניכר ונכבד מהוואי החיים והחברה. אין כמעט אירוע או התכנסות ללא אוכל. לא ניתן להעלות על הדעת יום עצמאות ללא איזה "נפנוף" בשר במנגל, או יום הולדת ללא עוגה, או אפילו להתחיל את היום ללא קפה, או כל אירוע משפחתי ללא המאכל האהוב של אימא.
אכן, האוכל ללא ספק הינו חלק חשוב מהוואי החיים. אך, תפיסה זו גרמה לרובינו לחשוב שאנו חיים כדי לאכול וכשרק מעטים מאיתנו אוכלים כדי לחיות. סדר העניינים השתבש ורצוי להשיב את הסדר על כנו.
אנו אוכלים כדי: 1- לספק לנו אנרגיה לקיום ו-2- כדי לספק לנו את אבות המזון הדרושים לגדילה והתחדשות הגוף ו-כן, הסיבה השלישית היא תענוג. אין זה אומר שאנו חייבים לוותר על תענוגות החיים אך מה המחיר?
מאמר זה יעסוק באנרגיה שהמזון מספק לנו. מה זה אנרגיה? כיצד אנו אומדים את האנרגיה במזון? ומה הם מאכלים המעניקים אנרגיה?
חיים, זה תנועה, וכל מה שנע זקוק לדלק. גופנו פועל ללא הרף, 7\24. 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. כדי לאפשר פעילות זו גופנו זקוק לאנרגיה. כל שנייה 10 מליון תאים מגופנו נהרסים ו-10 מליון תאים חדשים נוצרים. התחדשות הגוף דורשת אנרגיה זמינה ובלתי פוסקת. גופנו מותקף בכל שנייה בוירוסים חיידקים ומזהמים ומערכת האחראית לשמירה על בריאותינו היא מערכת החיסון. מערכת זו צורכת עד כדי 20% מתצרוכת האנרגיה בכל רגע ורגע.
בריאות זה אנרגיה ומנגד מחלה זה חוסר אנרגיה. כשאתה חולה, למעשה אין לגוף את האנרגיה הדרושה כדי להתמודד עם כל המיקרובים. באם אתה מצוי בעיסוק הדורש פעילות מנטאלית מוגברת, דע לך שכל מחשבה ומחשבה דורשת אנרגיה. פעילות המוח צורכת עד כדי 25% מהתצרוכת האנרגטית שלנו וכשאתה מרגיש שאתה לא מסוגל להתרכז, לחשוב, להיות יצירתי סביר להניח שמלאי האנרגיה שלך התדלדל והמוח הפסיק לעבוד. פעילות גופנית, כמובן, דורשת אנרגיה. היכולת ליטול חלק, להתמיד ולהרגיש טוב ולא תשוש, בכל פעילות גופנית, דורשת אנרגיה.
ו כמובן רק רשימה חלקית ביותר לצריכה האנרגטית הנדרשת בכל רגע ורגע. כדי לוודא את תקינות וכשירות מערכות הגוף והחיים גופנו זקוק לאנרגיה בלתי פוסקת. אך לא סתם אנרגיה, אלה אנרגיה זמינה, אנרגיה יעילה ואנרגיה לא מזהמת.
אם כך מה היא היחידה המקובלת המעריכה את כמות האנרגיה במזון שאנו צורכים? קלוריה. מה זה בעצם קלוריה? או יחידת אנרגיה זו? קלוריה, זו היא יחידת אנרגיה. קלוריה זה למעשה יחידת חום. קלוריה אחת זו האנרגיה הנדרשת להעלות טמפרטורה של ליטר מים במעלה אחת. בשנות השישים, לערך, הכניסו מתנדבים לתא מבודד והאכילו אותם מאכלים שונים. החום שנפלט מגופם נמדד. ההערכה הייתה שככל שהגוף פולט יותר חום כך גם האנרגיה שבאוכל גבוהה יותר.
הבא, נבחן תפיסה זו. כל מכונאי מתחיל יאמר לך שמכונית המתחממת בנסיעה מצביעה על ליקויים במכונית. למעשה חום הנפלט מגופנו אומר שני דברים: 1- שהאנרגיה שאנו צורכים נפלטת החוצה 2- שהגוף עובד קשה.
כל מזון שאנו צורכים עובר תהליכים, עיבודים עד למיצוי האנרגיה האצורה בו. תהליכים אלה דורשים אנרגיה וזה החום הנפלט מגופנו. כל מזון הנצרך צריך לפרקו, לשנע אותו, לשרוף אותו ולנקות את הפסולת. לבסוף, האנרגיה הנותרת, שהיא בערך 25-35%, משמשת לתפקוד הגוף. גופנו ניכן בניצולת אנרגטית גבוהה לעומת מכונות הנדסיות בעלי ניצולת אנרגטית בין 15-25%. אם כך מזון שאנו אוכלים הגורם לעליה ניכרת בחום גופנו אינו בעל אנרגיה גבוהה, ההיפך, מרוקן אותנו מאנרגיה.
בסופו של דבר האנרגיה הטמונה באוכל שאנו צורכים אינה מעידה על זמינותה ויעילותה. מה העלות האנרגטית הנדרשת להפקה ומיצוי האנרגיה מתוך המזון שאנו אוכלים? אנו יכולים לצרוך מזון עתיר אנרגיה, אך אם עלות הפקתה גבוהה, בסופו של דבר נותרת מעט אנרגיה.
כל מזון שאנו צורכים ומעבדים בסופו של תהליך מותיר פסולת שאותה יש צורך לנקות. לניקוי פסולת זו יש עלות אנרגטית. ישנם מאכלים עתירי אנרגיה אך משאירים פסולת לא מבוטלת שגופנו נדרש לפנות כך שבסופו של תהליך אנו מרוקנים מאנרגיה. אם כך מה הם המזונות המעניקים את מירב האנרגיה וזמינותה, לפני שנגיע לכך נדרשים עוד מספר הבהרות.
גופנו לא פועל על קלוריות! גופנו פועל על אנרגיה חשמלית. בסופו של כל תהליך הפקת האנרגיה מכל מזון שהוא זה השחרור או מעבר של אלקטרון ממולקולה אחת לשנייה. זרימת אלקטרונים זו פעולה חשמלית, כמו החשמל בבית. האנרגיה של כל תא ותא בגופנו פועלת באופן חשמלי בדיוק כמו הסוללה ברכב. ההבדל בין ריכוז מינרלים בעלי מטען מסוים בתוך התא לעומת ריכוז מינרלים מחוץ לתא יוצר מטען חשמלי המשמש כאנרגיה לפעילות התא.
כל פקודה המועברת על ידי מערכת העצבים הינה פעולה חשמלית. פעילות הלב הינה פעילות חשמלית כמו הפעילות של כל מערכות הגוף. האנרגיה החשמלית האצורה בגופנו נאמדת ברמת האנרגיה היכולה להאיר את כל מדינת ישראל.
אז תשכחו מקלוריות ותעברו לאנרגיה!
כל אנרגיה בטבע זורמת בתדר בדיוק כמו האנרגיה החשמלית. אנרגיה זו ניתן למדוד בכל מזון ומזון ולמעשה גם בתוך גופנו. גופנו פועל בתדר של 70-80 מגה הרץ. ככל שהתדר במזון גבוה יותר כך תעלה זמינותו האנרגטית. לדוגמה: עוגת שוקולד 3 מגה הרץ, אוכל בשימורים 10 מגה הרץ, פסטה 15 מגה הרץ, המבורגר 5 מגה הרץ, שקדים 40 מגה הרץ, ירקות 50-70 מגה הרץ, נבטים 70-90 מגה הרץ.
אם כך הבא נעשה חשבון פשוט, אם המזון שתה צורך הינו בעל ערך אנרגטי פחות ממה שגופך פועל אתה תהיה בחוסר אנרגיה וחוסר אנרגיה משמעותו עייפות! אם כך ירקות מכילים הרבה אנרגיה, אנרגיה זמינה ואנרגיה שעלות הפקתה מזערית ביותר וזה אומר שאתה חש יותר אנרגטי. דרך אגב פרח השושנה מפיץ מעל 300 מגה הרץ, זו גם הסיבה לתחושה הנפלאה כשאנו מריחים פרח זה.
אם כך למה אומרים שבירקות אין אנרגיה, אין קלוריות. זכרו! יותר קלוריות אומר שהגוף מתחמם אך כשאתה צורך ירקות הגוף לא מתחמם. האנרגיה הנמצאת בירקות משתחררת ונקלטת ישירות בגופנו ללא עלויות הפקה וללא עלויות ניקוי.
כיום מרבית המזון שאנו צורכים למעשה הינו אוכל מת, ריק מתוכן, ריק מאנרגיה וכך גם אנו מרגישים. יתרה מכך מזון שאינו מעניק אנרגיה גם גוזל אנרגיה, וכך אט אט מלאי הדלק בגופנו אוזל. בכך אנו מציבים את גופנו בפני החלטות קשות להיכן לשנע את האנרגיה, על איזה פעולות לוותר, אולי לוותר על פעילות מערכת החיסון ובכך להציב אותנו במסלול של מחלה. אולי לשנע פחות אנרגיה לשרירי הרגליים ובכך לגרום לתחושת עייפות ואי יכולת לבצע פעולות פשוטות. או אולי להזרים פחות אנרגיה למוח ובכך לגרום לירידה ביכולת הריכוז והמחשבה. כדי להרגיש יותר חיים, יותר אנרגטיים אנו צריכים לצרוך מזון חי, טבעי ופחות מעובד.
אנו מתבלבלים בין שובע לאנרגטיות. אנו דוחפים מאכלים הממלאים את קיבתנו ונותנים לנו תחושת שובע. אך תחושת שובע זו תחושה של מלאות, כבדות ועייפות. אוכל אנרגטי זה אוכל המשאיר אותך קל, רענן ואנרגטי.
המסקנה המתבקשת אם כך זה לעבור לדיאטה המבוססת על ירקות. ירקות מעניקים אנרגיה, מעניקים חיים. ירקות מכילים נוזלים חיוניים, ויטמינים ומינראלים החיוניים לתפקודי הגוף. ירקות מכילים אנטי-אוקסידנטים החשובים במניעת הזדקנות. ירקות מכילים מינרלים החשובים בשמירה על ניקיון הגוף. וזו רק רשימה חלקית. המלצות של ארגון הבריאות העולמי הם צריכה ימית יומית של ירקות. אכול ירקות בכל ארוחה. ירקות מכל הסוגים והצבעים. גם פירות מעניקים אנרגיה, אך הבעיה בפירות זה רמת הסוכר. לכן יש להימנע מצריכת יתר של פירות.
אכן, נסיבות החיים מזמנים לנו לא מעט מפגשים ואירועים עם לא מעט פיתויים למנעמי החיים. אך ריגושים אלו ואחרים הינם רגעיים וכשאלה חולפים אנו בחיפוש אחר המענג והריגוש הבא ולזה אין גבול. העונג הגדול של החיים ביותר זה להרגיש חי, אנרגטי ולזה אין תחליף.
הכותב : ד"ר שמי שגיב כירופרקט מומחה לרפואת ספורט
B.Sc תואר ראשון פיזיולוגיה של המאמץ
M.Sc תואר שני ביומכניקה של הספורט
נציג ישראל לאולימפיאדת לוס אנג'לס בריצת המרתון אלוף ישראל במרתון ואלוף ישראל בטריאתלון ( ק. גיל)