התמודדות עם חרדה
אם אתם לפתע מתחילים לחוש לחץ בחזה ואולי כאבים המוקרנים ליד, או דפיקות לב חזקות ומואצות מהרגיל, או מעלייה בקצב הנשימה, או מזיעה קרה, או סחרחורות, או תחושות בקיבה חוסר תיאבון ואולי גם שלשולים, או מחוסר שינה וחוסר שקט כללי, אז אתם בהתקף חרדה!!!
אירועי הימים האחרונים גורמים לעלייה במפלס החרדה. אירועים אלו מתווספים לאירועים מהעבר, שאנו עדיין מנסים לעכל ולהתאושש מהם. לכל אלו, יש להוסיף כמובן את האירועים השוטפים – בית, ילדים, משפחה, עבודה, מצב כלכלי, ולא חסר.
התקף חרדה, הינו תגובה שבה מערכות הגוף – פיזי, רגשי ומנטאלי, נמצאים בקריסה ואינם מסוגלים להתמודד עם עומס אירועי ונסיבות החיים. כיצד מתמודדים עם התקף חרדה? מה ניתן לעשות כדי למנוע התקף חרדה?
ניתן לראות את האופן שבו אנו נאלצים להתמודד עם נסיבות החיים כמו מחשב. מחשב צריך להריץ תוכנות – מערכת הפעלה ובמקביל עוד ועוד תוכנות. ברגע שהמחשב מגיע לנקודה ששם נדרש להתמודד עם כמות של פעולות מעבר לקיבולת שלו, המחשב קורס!
כך גם גופנו. כאשר אנו צריכים להתמודד עם אירוע הרודף אירוע, המאלצים את גופנו לדריכות מקסימאלית, אט אט המערכת מוצפת. התקף חרדה הוא למעשה הצפה – המערכת הגיעה לשיא הקיבולת שלה וכעת הסיר גולש.
יש להבין, שהאירוע – כמו גל השריפות האחרון, אינו הגורם לעלייה במפלס החרדה. מה שמייצר את החרדה, זו התגובה שלנו לאירוע. התגובה יכולה להיות פיזית – עלייה בדופק, בקצב הנשימה, שרירים מכווצים, לחץ הדם עולה, שינויים הורמונאליים ועוד. תגובה רגשית – תחושת פחד, עצב או כעס ותגובה מנטאלית – דאגות, חששות, חשיבה אובססיבית בלתי פוסקת וחוסר שקט.
תגובות אלו עלולות ויכולות להימשך גם בשכוח האירוע עצמו. אנו מוצאים עצמנו ממשיכים לחיות בדאגה ממה שהיה ושמה האירועים יחזרו. זו הסיבה גם, מדוע התקפי חרדה פורצים על אף שהאירוע כבר הסתיים – אנו ממשיכים להריץ את הסרט שוב ושוב.
כל ניסיון לדובב את עצמנו או בני משפחה החווים התקף חרדה באמירות כמו: "אל תדאג" או "הכל מאחורינו", עלולות רק להבעיר יותר אש. ברגע שהשד יצא מהבקבוק, כל ניסיון להחזירו רק יעצים את תגובת החרדה.
אז מה ניתן לעשות?
ראשית יש ליצור תנאים של ביטחון ( safety ( – להישאר בבית, להיות מוקף במשפחה וחברים, אבל לא עם כאלו העלולים להבעיר את המדורה. יש להימנע להישאר לבד.
עד כמה שניתן, נסו לשמר את שיגרת החיים. כל שינוי מכניס את המערכת לסטרס. השגרה היא סוג של ביטחון ויציבות.
יש להימנע מצפייה בחדשות, שוטטות באינטרנט וברשתות. השתיקו את הסמארטפון ואת הצפצוף המודיע על הודעות נכנסות. קראו את ההודעות בזמן שלכם ואל תרגישו שאתם מחויבים לענות.
אל תצרכו מזונות מעוררים – קפא, קולה, ממתיקים, ולהימנע ממזון כבד, עישון ואלכוהול. איכלו מספר ארוחות ביום ובכל פעם איכלו מעט.
פעילות גופנית במצב זה יכולה להועיל, אך הפעילות צריכה להיות מאוד מאוד ממותנת ומהנה עד כמה שניתן.
הפעילות שמשנה את מצב התודעה באופן המהיר ביותר היא תרגילי נשימות. נשימה מודעת מכניסה את המערכת לרוגע מידי! שכבו על הגב והניחו יד על יד מעל האזור בגוף ששם אתם נושמים בטבעיות, ששם אין שום תחושה של כאב או רגש כל שהוא. כעת, נשפו, הכניסו אוויר דרך האף, ונשמו, הוציאו אוויר דרך הפה. נסו למקד את הנשימה בדיוק לאזור ששם הידיים מונחות.
זכרו, חרדה זה לא האירוע, זו התגובה שלנו לאירוע. כמו לפני מבחן, ראיון, פגישה וכו. לכן, נסו להיות בהכרה, שכעת אני עובר אירוע, והיו מודעים לתגובות הגוף, לרגשות ולמחשבות. לכן, מה שחשוב, זה לא להיות בחרדה בגלל שאתם בחרדה!
ברמת ההתפתחות, יש להבין נקודה חשובה, שנקודת הצמיחה והגדילה, תמיד מתרחשת בנקודת ההצפה. בנקודה ששם חשים מוצפים, שאיננו יכולים יותר, תראו מה אתם יכולים לעשות כדי להרחיב, להכיל, את הכלי – הפיזי, הרגשי והמנטאלי. האם אתם יכולים להרפות? האם אתם יכולים להכיל רגשות ובעוצמות גבוהות יותר? האם אתם יכולים לאמץ תפישות ואמונות חדשות?
נסו להיות עד כמה שניתן רגועים, כי ברגע שזה ייתפס כמאיים, המערכת תילחץ ותתכווץ.
טיפול מהפכני בכירופרקטיקה שפותח לאחרונה מאפשר שחרור מתח מחוט השדרה . טיפול בשיטת NETWORK SPINAL ANALYSIS NSA – מפסיק את ההתנהלות המגננתית ומאפשר למוח דפוסים תפקודיים יעילים ורגועים יותר. הטיפול מתבצע באמצעות מגע עדין ומדויק בנקודות אסטרטגיות בחוט השדרה.
שיפור בכאבים
המתח הכרוני בשרירי הגב יורד, תפקוד החוליות משתפר והלחץ מהדיסק משתחרר. היציבה משתפרת, עמוד השדרה מתגמש ועומד בצורה יעילה בעומסי היומיום. המתח הגופני הפנימי נרגע ותפקוד המערכות הפנימיות משתפר: כך גם הנשימה, הלב ולחץ הדם, מערכת העיכול ועוד. מערכת החיסון מתחזקת והגוף מרגיש בריא יותר.
ירידהבמתח
המתח הרגשי\נפשי נרגע, משתפרת היכולת להתמודד עם מצבי חרדה, עצבנות, דיכאון, עייפות קשיי שינה וכו. הגוף מפתח דפוסים עצביים המאפשרים לזהות ולשחרר מתח שנאגר בגוף ומשכלל את יכולת הריפוי העצמית. גמישות חוט השדרה תאפשר לך גמישות בחיים.
ד"ר שמי שגיב – כירופרקט מומחה, בתל אביב, זכרון יעקב, הצפון, בחיפה