כירופרקטיקה בשרות הספורטאים
פציעות ספורט הינם חלק מובנה מחייו של כל ספורטאי. כשמדובר בענפי הסיבולת מרביתם המכריע של פציעות הספורט הינם תולדה של שחיקה ומאמץ יתר. בענף האופניים, חלק לא מבוטל מהפציעות הם על רקע חבלתי- נפילה, תאונה, התרסקות ולא חסר. מאמר זה יעסוק במניעה של פציעות מהסוג הראשון – שחיקה ומאמץ יתר.
בזמן פעילות גופנית גופנו נתון לעומסים אדירים אשר לרוב מתרחשים לאורך מספר שעות ביום. תחת עומסים אלו רקמות הגוף, ברמה המיקרוסקופית, מתחילות להיהרס. סיבי שריר נקרעים, גידים ורצועות נמתחים ונימי דם נהרסים. בנוסף לעומסי האימון עלולים להצטבר גם עומסים הנובעים מליקויים מכאניים בתפקוד הגוף (רגל קצרה תפקודית, פלטפוס, עקמת וכו. )
בנוסף לליקויים בהתאמת הציוד ( אופניים שלא במידה ולא מכוונות כהלכה, נעליים לא מתאימות וכו. ) מעבר לעומסי האימון קיימים גם עומסים של החיים עצמם- עבודה, בית, מתח. וכל העומסים הללו נכנסים בסופו של דבר לאותו חשבון בנק, בסופו של יום או חודש אם אתה באובר דראפט סביר להניח שאתה חווה זאת בצורה של פציעה. אז מה ניתן לעשות כדי להיות בזכות ובכך להבטיח את כשירותינו ובריאותינו.
ההיבט החשוב ביותר במניעת פציעות ספורט על רקע שחיקה ומאמץ הינו מנוחה. מנוחה חשובה לא רק להתאוששות ממאמץ האימון אלה מאפשרת את הזמן הנדרש למערכות הריפוי וההחלמה לשקם ולרפה את נזקי הגוף. מרבית הפציעות, דלקות, מתיחות, קרעים, הינם תולדה של אימונים בנפח או בעצימות גבוהה מבלי אפשרות להתאושש.
מנוחה נמדדת לא רק בזמן אלה גם באיכותה. כמות שעות השינה צריכה להיות לפחות 7 שעות ולנערים וילדים אף 9-10 שעות. דאג להיכנס למיטה לפחות עד השעה 10, שעות השינה העמוקות הם בין 11 בלילה ועד 2-3 בבוקר.
הקפד על זמן התאוששות נאות בין אימון לאימון. באם היה אימון קשה דאג שביום שלמחרת האימון יהיה קל יותר. היום ישנם שיטות אימון שבהם מתאמנים אינטנסיבית 2-3 ימים ואז 2-3 ימים קל. יש לדאוג שכל 3-4 שבועות יהיה שבוע קל וכמובן בפגרה לאפשר זמן התאוששות ממושך יותר. יש להגביר את נפח ועצימות האימונים בהדרגה. אם הינך רוכב לפי זמן או קילומטרז' אז יש להגדיל את נפח הרכיבה לא יותר מ- 5-10% בשבוע.
כמו שלכל אופניים יש נקודת שבירה כך גם לכל ספורטאי. דע את נקודות החולשה, את נקודות התורפה בגופך וודא לחזק, להגמיש ולטפל לפי הצורך באזורים אלו.
לכל ספורט יש את הפציעות האופייניות לו וזאת כמובן בהתאם לעומסים המופעלים עליו. פציעות באזור הכתפיים אופייניות לשחיינים, פציעות ברכיים וגב אופייניות לרוכבי אופניים ובקרב רצים הפציעות האופייניות הם באזור כפות הרגליים והברכיים. לכן, דע את המקומות המועדים לפציעה ודאג לבצע תרגילי וטיפולי מניעה.
בנוסף יש גם לתת את הדעת לכך שפעילות ספורט מסוימת אינה מפעילה את גופנו באפן סימטרי. ברכיבת אופניים אכן קיימת סימטרייה מצד לצד (ימין ושמאל) אך קיימת א-סימטריה כשמדובר בפעילות השרירים מלפנים ואחור ובין חלקו העליון ולחלקו התחתון של הגוף.
בזמן רכיבה החלק העליון פעיל פחות מהחלק התחתון, ארבע ראשי מפותח לעומת דו-ראשי חלש, שרירי בטן לא פעילים לעומת שרירי גב. חוסר סימטריה זה עלול ליצור עיוותים תפקודיים העלולים לגרום לפציעות. לכן במערך האימונים יש לשים דגש לחיזוק אותם שרירים שאינם פעילים או פעילים פחות כדי לשמר את ייצובו של הגוף.
לחלק מאיתנו תרגילי גמישות נראים כבזבוז זמן. למרות שהמחקרים אינם החלטיים בנושא, האם תרגילי גמישות חשובים לא רק בשיפור הביצועים אלה גם במניעת פציעות ספורט, ניסיוני מראה שאכן חשוב להקדיש מספר דקות לפני ואחרי כל אימון למתיחות. שרירי ורקמות הגוף נוטים תחת עומסים מצטברים להתקשח ולאבד מטווח התנועה. שרירים נוקשים לא רק שמגבילים את טווח התנועה אלה מגבירים את העומסים המכאניים ובכך נוטים להיפצע.
תזונה. אני מודע לנפיצות הנושא וכל אחד ינהג לפי תורתו וניסיונו. אך ברצוני להעיר הערה חשובה בנושא זה דווקא כאן ביחס של תזונה ופציעות ספורט. כספורטאים אנו תמיד חושבים איזה מזון ייתן לי את האנרגיה המקסימאלית וכשמדובר בתחרויות אכן זה יכול להיות שיקול מכריע ביותר.
![[ File # csp5597666, License # 3133029 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / dimdimich](http://www.chiropract.co.il/wp-content/uploads/2016/02/ריצה-שלד-300x300.jpg)
[ File # csp5597666, License # 3133029 ]
Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php)
(c) Can Stock Photo Inc. / dimdimich
אך בהיבט הנוסף, בהיבט של איזה מזון ישמר את בריאות גופי או ימנע פציעות, כמעט ואין אנו נוטים לתת את הדעת כלל. כיום, התובנות של הביולוגיה החדשה הם שבריאות הגוף נמדדת ביכולתו להתמודד עם הפסולת הנוצרת בתהליך המרת המזון לאנרגיה. כול מזון המומר לאנרגיה יוצר פסולת, בגופנו לפסולת זו קוראים חומצה והחומצה הידועה ביותר היא חומצת חלב, אך יש עוד רבים כמוה.
חומציות יתר פוצעת, הורסת וגורמת לכאבים ודלקות בכל רקמות הגוף. כך שזה לא בדיוק מה אתה אוכל אלה איזה פסולת נותרת. מרבית המזונות, שלכאורה הם עתירי אנרגיה לבסוף הם מרוקני אנרגיה ומחמצנים את גופך. שים לב להזין את גופך במזונות המשמרים על בסיסיות וניקיון הגוף.
בכל מקרה דאג לשתות את הכמויות הנדרשות, ליטר לכל 17 ק"ג משקל גוף. מים לא רק חשובים לרווית הגוף, אלה שוב, חשובים במניעת פציעות. שריר הינו 80-85% מים. כרמת הנוזלים בגוף יורדת השרירים מתייבשים ובכך מאבדים מגמישותם ונקרעים בקלות.
קרח הינו אמצעי יעיל ביותר להפגת כאבים דלקתיים ולהתאוששות מאימונים עצימים. רצוי להשתמש בקרח מיידית בגמר האימון. ניתן להשתמש בקרח באופן נקודתי, לעסות בעזרת קוביית קרח את הגיד או השריר או באופן רחב יותר, להכניס את הרגל לדלי עם מי קרח, לא יותר מ- 10-15 דק.
אינך צריך להיפצע כדי להבין שגופך זקוק לטיפול. רצוי אחת ל-1-3 שבועות לקבל טיפול לשחרור, לאיזון ולמניעה ותחזוקת הגוף. הרי זה ידוע שגופו של ספורטאי נמצא כל הזמן בפציעה, סמויה, כך שאין צורך לחכות לכך שהפציעה תשבית אותך כדי שתבין שיש צורך בתחזוק הגוף. טיפול נכון, לא רק שמונע פציעה אלה אף משפר את הביצועים!
על אף כל הנאמר לעיל בסופו של דבר זה אתה עם הגוף שלך ורק אתה יודע מה מתרחש בתוך גופך. פציעות לרוב תופסות אותנו בהפתעה כי לא ממש שמנו לב לאיתותי הגוף. כאבים ולו הקלים הם סימני אזהרה ומצוקה, ניתן לפעמים להתעלם מהם אך לא לאורך זמן. ניתן לפעמים לנסות להעלים את הסימפטום אך בכך יש להבין שלא פתרנו את הבעיה. נסה להתייחס לגופך לפחות, אם לא יותר, באותה מידה שבה אתה מתייחס לאופניים שלך, וכולכם יודעים במה מדובר.
בשנים האחרונות אנו עדים לעליה בפופולאריות של רפואת הכירופרקטיקה בקרב ספורטאי הצמרת בעולם ובקרב ספורטאים בכלל. מלך הטור בעשור האחרון לאנס אמסטרונג אף העיד על כך בספרו "כול שנייה קובעת: ""…הקבוצה לא כללה רק את הרוכבים, היו גם המכונאים, המעסים, הטבחים, המנהלים והרופאים. מעל כולם , האדם החשוב ביותר בקבוצה שלנו היה ככל הנראה הכירופרקט…". "..האדם שחיבר אותנו מחדש את גופינו המרוסקים היה הכירופרקט שלנו, ג'ף ספנסר…" לאנס אמסטרונג – מתוך ספרו – "כל שנייה קובעת" (עמוד 173).
הכירופרקטיקה אינה משרתת את הספורטאים בטיפול ושיקום פציעות ספורט בלבד, אלא, בנוסף וחשוב יותר, הטיפול הכירופרקטי מאפשר לגופנו לפעול ביעילות ובאנרגטיות ובכך עוזר למצות את הפוטנציאל שבו Peak Performance.
טיפול מהפכני בכירופרקטיקה שפותח לאחרונה מאפשר את שחרור המתח ממערכת העצבית
טיפול בשיטת NETWORK SPINAL ANALYSIS NSA – מפסיק את ההתנהלות המגננתית ומאפשר למוח דפוסים תפקודיים יעילים ורגועים יותר. הטיפול מתבצע באמצעות מגע עדין ומדויק בנקודות אסטרטגיות בחוט השדרה.
שיפור בכאבים ובתפקוד
המתח הכרוני בשרירי הגב יורד, תפקוד החוליות משתפר והלחץ מהדיסק (פריצה) משתחרר. היציבה משתפרת, עמוד השדרהמתגמש ועומד בצורה יעילה בעומסי האימונים. המתח הגופני הפנימי נרגע ותפקוד המערכות הפנימיות משתפר: כך גם הנשימה, הלב ולחץ הדם, מערכת העיכול (מעי רגיז) ועוד. מערכת החיסון מתחזקת והגוף מרגיש בריא יותר.
בכך גופנו מתאושש מהר יותר מה שמבטיח את השיפור בכושר הגופני.
זכרו! המתח אינו בשריר, אלא במערכת העצבית! כשהגוף לא רץ נכון ,זה מכיוון שמערכת העצבית סיגלה דפוס זה.
הכותב : ד"ר שמי שגיב כירופרקט מומחה לרפואת ופציעות ספורט
B.Sc תואר ראשון פיזיולוגיה של המאמץ
M.Sc תואר שני ביומכניקה של הספורט
נציג ישראל לאולימפיאדת לוס אנג'לס בריצת המרתון אלוף ישראל במרתון ואלוף ישראל בטריאתלון ( ק. גיל)