לעבור את החורף בשלום- על שפעות ומערכת החיסון
החורף בפתח ואיתו גם "מחלות החורף" – וירוסים, שפעת והתקררות ואלו, אינם פוסחים על אוכלוסיית הספורטאים, הרצים והרוכבים. זה הזמן להצטננות, נזלת, סינוסים, השתעלויות וכל הסימפטומים המוכרים. לספורטאים ובעיקר רוכבים ורצים ישנם מספר יתרונות העוזרים להם לעבור את החורף בשלום אך מנגד, התנהגות רשלנית, עלולה להפוך גם אותם לקורבנות החורף. התפיסה כאילו מחלות החורף – שפעת, מקורן בוירוסים ובקטריות למיניהם אינה מדויקת וקיים צורך ברענון תפיסות בסיסיות.
אתה לא נדבק בשפעת, אתה יוצר את התנאים המאפשרים את שגשוגם והתפתחותם של מיקרובים אלו. הסימפטומים המוכרים-חום, נזלת, לחה, אינם תוצאה של המיקרובים אלה ניסיון הגוף להגן על עצמו, כך שלמעשה הסימפטומים מצילים אותך. וירוסים ובקטריות ביסודם הינם אופורטוניסטים, דהיינו מחכים לשעת כושר, לתנאים הנכונים. כמו שלואי פסטור אבי תיאורית הוירוסים אמר בערוב ימיו "הטריטוריה זה הכול". והטריטוריה זה הגוף שלך! ומי שולט על הטריטוריה? אתה! איכותה של טריטוריה זו נקבעת על ידי מה שאתה אוכל שותה ונושם, על ידי עומסי האימונים וההתאוששות ועל ידי מצבך הרגשי\מנטאלי.
משפט מפתח שיאפשר הבנה מעמיקה יותר כיצד מתפתחים מחלות בכלל ושפעת בפרט זה המשפט הבא: "חיידקים אינם גורמים למים לעמוד, אלה מים עומדים גורמים לחיידקים להתרבות". כשאנו חשים ברע, במו בזמן שפעת או התקררות, אנו הולכים להיבדק והבדיקה מעלה שיש לנו וירוסים או בקטריות. מיקרובים אלו הם אינם המחלה, הם התוצאה. המחלה האמיתית זה התנאים, המים העומדים, שאפשרו את התפתחותם של מיקרובים אלו. הטיפול הקונבנציונאלי במצב זה יהיה ל"רסס" את המיקרובים באנטיביוטיקה כזו או אחרת, שאולי לפעמים נחוצה, כדי שלא תשמיד את כל הטריטוריה.
אך בכך שאנו משמידים את המיקרובים האם למעשה שינינו את המחלה האמיתית, את התנאים שאפשרו למיקרובים אלו לשגשג. לא ולא, כי כל עוד אותם התנאים מתקיימים אז מחר אתה עלול להתעורר עם סימפטומים אחרים. ישנה רק מחלה אחת וזו הטריטוריה שלך, מצב הגוף שלך. האם גופך הוא ביצה או נהר זורם. בביצה תמיד יתפתחו מחלות ויתושים אך בנהר זורם אין סיכוי למחלות אלו להתפתח. אם כך המפתח לבריאות גופך בכלל ולחורף בפרט זה להפוך את גופך לנהר זורם.
אם כך כיצד שומרים שגופנו יהיה נהר זורם ובכך גם שומרים על בריאותנו וחיוניותו. פעילות גופנית וכמובן רכיבת אופניים מהווה דרך מצוינת לשמור על זרימת הגוף. בזמן פעילות גופנית קצב זרימת הדם וקצב חילוף החומרים מתגבר. כשקצב זרימת הדם מתעצם מתאפשר גם תהליך ניקוי וסינון הגוף מהפסולות המטבוליות הנוצרות בתהליך פירוק המזון והמרתו לאנרגיה זמינה. פסולת זו במידה ומצטברת בגופנו יכולה לזהם את הטריטוריה ובכך להוות את התנאים המאפשרים את שגשוגם של המיקרובים.
בנוסף פעילות גופנית מאפשרת הזעה מוגברת מה שמאפשר ניקוז מוגבר של רעלים. לא סתם העור מכונה כ"כליה השלישית". בתקופת החורף והגשמים מן הסתם פוחתת פעילות הרכיבה ובכך פעילות הגוף דועכת והגוף בסטגנציה. המים עומדים. אם תפסתם יום טוב ויצאתם לרכיבה אל תתעצלו להתלבש בהתאם. איננו "מתקררים" בגלל גשם או מזג אוויר קר. פעילות גופנית ובעיקר רכיבה במזג אוויר קר דורשת יותר אנרגיה וזאת כדי לשמור על חום הגוף. כשמלאי מאגרי האנרגיה בגופנו מתדלדלים גם פעילות מערכת החיסון נחלשת ואז אנו יותר חשופים למיקרובים המחכים לשעת כושר.
מרכיב נוסף וחשוב בשמירה על ניקיון וזרימת הגוף זה רמת הנוזלים בגוף. המים אינם משמשים רק לרווית הגוף אלה הם מהווים מרכיב חשוב בניקיון הגוף. כשאנו דואגים לשתות ובכמות הנכונה אנו מאפשרים את רחצה וניקיון הגוף, מבפנים. ברכיבות החורף, כשמזג האוויר קר יותר, אין אנו חשים צורך בשתייה אם זה במהלך היום או אף בזמן הרכיבה. יש לוודא שצריכת המים תשמר גם בחורף.
.
צריכת המים האידיאלית הינה כליטר מים על כל 16-18 ק"ג ממשקל הגוף, וזאת בנוסף לשתיה בזמן רכיבה. כשרמת הנוזלים בגופנו יורדת זה כמו צינור ביוב ללא זרימה, כל הלכלוך מצטבר וכשהלכלוך מצטבר כך גם המחלות. אז כפי שאתה דואג לרחצת הגוף מבחוץ דאג גם לרחצת הגוף מבפנים! שתה מים.
בגופנו קיימות שני סוגים של מערכות הגנה: מערכת הגנה מפני תוקפים חיצוניים FIGHT OR FLIGHT ומערכת הגנה מפני תוקפים פנימיים- מערכת החיסון. מערכות אלו אינם פועלות בו זמנית, כשמערכת ההגנה מפני תוקפים חיצוניים פועלת משתתקת מערכת החיסון וההיפך. הבנות אלו משמשות בתהליך קליטתו של השתלת איבר.
מנותחים העוברים השתלת איברים מקבלים הורמוני לחץ, הורמונים אלו משתקים, כמובן, את מערכת החיסון. במצב שבו מערכת החיסון מושבתת, הסיכוי לדחיית האיבר המושל פוחת ובכך מתאפשרת קליטתו. בזמן שמערכת ההגנה מפני תוקפים חיצוניים פועלת רוב הדם מונע אל השרירים למטרת בריחה או תקיפה. מצב זה למעשה מדומה בזמן פעילות גופנית כאשר מרבית הדם משונע אל שרירי הגפיים ומערכת החיסון מושבתת.
כשמערכת החיסון מושבתת אנו יותר חשופים למפגעים מתוך הגוף. כדי להכניס את מערכת החיסון, מערכת ההגנה מפני "תוקפים" פנימיים אנו צריכים לאפשר זמן מנוחה והתאוששות. מנוחה חשובה ביותר כדי לאפשר למערכת החיסון,ההתאוששות וההחלמה להיכנס לעבודה. מנוחה זה לא רק הכמות, מינימום 7-8 שעות שינה, אלה גם האיכות. איכות המנוחה הגבוהה מתרחשת בזמן השינה העמוקה, בין 11 בלילה ועד 2 בבוקר.
מהיום אל תאמר "נדבקתי" בשפעת, אמור "יצרתי את התנאים להתפתחות השפעת". רובנו נוטים לחשוב שהשפעת נגרמת עקב הידבקות של חיידקים המועברים דרך האוויר. הרי כולנו נושמים את אותו אוויר, אם כך למה רק אנשים מסוימים "נדבקים" במחלה, כי התנאים הפנימיים שהיו בגופם, הביצה, אפשרה זאת. למעשה מרבית החיידקים הקיימים בגופנו אינם מועברים דרך האוויר אלה נוצרים בתוך גופנו. בבדיקה שגרתית ניתן לאתר את קיומם של מרבית החיידקים המוכרים בכל אחד ואחת.
מה שמאפשר את התפתחותם של מיקרובים אלו זה התנאים הפנימיים בתוך גופך. עשה ניסוי, הוצא את תקע המקרר מהחשמל ובדוק מה קורה למזון במקרר. בתוך יום יומיים כבר יש ריקבון, עובש, פטריות וכל מיני מיקרובים ויצורים. מניין כל אלו הופיעו, הרי מיקרובים אלו לא חדרו את דלת המקרר. מיקרובים אלו נוצרו מתוך המזון. כשרכיבים ביולוגיים, אורגניים מתפרקים הם למעשה נהפכים למיקרובים ( CARBON CYCLE) ואלו מתפתחים לחיידקים, בקטריות, עובש פטריות וכל מיני יצורים. תפוח נרקב מבפנים, כך גם אנחנו.
הסימפטומים שאנו חשים אינם נוצרים מהמיקרובים עצמם אלא מהפסולת שהם יוצרים. תגובת הגוף לפסולת זו הינם למעשה הסימפטומים. לדוגמה, עליה בחום הגוף נוצרת כדי להגביר את זרימת הדם ואת זרימת המערכת הלימפאטית מה שמאפשר ניקוז מוגבר של הרעלים. הגברת החום תורמת להזעה ודרך ההזעה אנו פולטים פסולת רעילה מהגוף. המיקרובים בגופנו ניזונים מהמזון שאנו צורכים ואלו חושקים בעיקר בסוכרים.
כשהתזונה שלנו מבוססת הרבה על סוכרים ופחמימות אלו גם המיקרובים שניזונים ממזון זה. כשמיקרובים אלו מפרקים סוכר בתהליכי תסיסה ((FERMENTATION נוצרים פסולות מאוד רעילות : אטנול (אלכוהול) ואציטיל אלדהייד. לכן הישמר מפני צריכת יתר של מזונות (סוכרים, קמח לבן, מוצרי חלב, קפה) התורמים להתרבותם של המיקרובים ובכך לזיהום הגוף.
מצבנו הרגשי\מנטאלי אף הוא תורם נכבד להתפתחותם של מחלות החורף. כשהגוף בדחק ואנו דואגים קיימת עליה בצריכת האנרגיה. כל מחשבה דורשת אנרגיה וכשאנו דואגים מתרוקן גם מלאי האנרגיה ובכך נפגעת גם יכולת מערכת לספק לנו את ההגנה הנדרשת. מעבר לכך כשאנו בדחק גופנו מוצף בהורמוני דחק (קורטיזול) ואלו משמשים כאות לשיתוק המערכת החיסונית. כשמערכת ההגנה הפנימית, מערכת החיסון מושבתת, זה גם האות לכל המיקרובים לחגוג, ואז אתה "נדבק".
התפישה השגורה בנוגע למחלות החורף כאילו נדבקתי במחלה יש בה כהטעיה שכביכול זה לא אשמתי וזה אשמתו של החיידק הטורף. חיידקים הם אופורטוניסטים, מחכים לתנאים ולשעת כושר. אנו יוצרים את התנאים לשגשוגם והתפתחותם של מיקרובים אלו. מיקרובים אלו לא תוקפים אותנו אלה בעיקר נוצרים בתוך ומתוך גופנו. בידינו, בפינו ובמחשבותינו ליצור את התנאים לכך שגופנו יהיה כנהר זורם. כשהנהר זורם גופנו נקי וכשגופנו נקי הוא בריא וחיוני.
הכותב : ד"ר שמי שגיב כירופרקט מומחה לרפואת ספורט
B.Sc תואר ראשון פיזיולוגיה של המאמץ
M.Sc תואר שני ביומכניקה של הספורט
נציג ישראל לאולימפיאדת לוס אנג'לס בריצת המרתון אלוף ישראל במרתון ואלוף ישראל בטריאתלון ( ק. גיל)