כאבי דרבן

 כאבי דורבן – כאבי כף רגל

הדורבן הנו גרם (עצם) הנראה כמו מסמר הבולט מתוך עצם העקב. גרם זה הוא ממש כמו "קוץ בכף הרגל", כאב הדרבן הינהפציעת ספורט שכיחה הנוצרת עקב עומסי המתיחה הפועלים על הרצועה הפלנטרית שאט אט מושכים את העצם החוצה, אך אל דאגה ישנו טיפול מניעתי נכון

מאת: ד"ר שמי שגיב
                   
אם יש לך דרבן זה לא סוף העולם!

כאשר הדרבן נוצר, לרוב הוא גם אינו נסוג ונשאר אתנו לעד. הדרבן, הבליטה הגרמית אינה הגורם לכאב, אלה הלחץ של גרם זה על הרקמות הרכות. אך אל דאגה ישנו טיפול מניעתי נכון, גם אם יש לך דרבן זה לא סוף הקריירה וניתן להמשיך לרוץ. כאבי הדרבן די ממוקדים לנקודה בעצם העקב. לחץ על נקודה זו לרוב יגרור תגובה כמו "כן, זו בדיוק הנקודה, פה כואב".

 

כאבי דרבן מסוגלים להוות מטרד לא פשוט העלול לא רק לשבש את אורח חיינו הספורטיביים אלה אף את חיי היום יום. הכאבים הנם שכיחים ביותר המופיעים בכף הרגל ולרוב מתרחשים לאחר דלקת ברצועת קשת כף הרגל ( Plantar Fasciatis). 

fac2d2ca62f5c59bb329ece6786b16ff

לרוב כאבי דרבן מתמקדים בתחתית עצם העקב ואף יכולים להתפשט לכל אורך הקשת המדיאלית (האורכית). במקרים קיצוניים כאבים אלו יכולים להתעצם עד כדי מצב שבו אי אפשר ללכת. ישנם מספר גורמים התורמים להתפתחות הבעיה כשלמזלנו, קיימים גם מגוון של דרכים שמרניות לטיפול בבעיה. זכרו שוב! הדרבן זו לא הבעיה, זו התוצאה של ליקויים תפקודיים במכאניקה של כף הרגל ולפעמים גם במערך האימונים וההנעלה.

 

מדוע זה קורה

הרצועה הפלנטארית (plantar fascia) הנה רצועה התומכת את הקשת המדיאלית של כף הרגל. רצועה זו בנויה מסיבים קולגניים שמטרתה לתמוך את קשת כף הרגל. למעשה רצועה זו משמשת כמעין מיתר של קשת.

בזמן הליכה או ריצה כשכף הרגל נוחתת על הקרקע, הרגל מבצעת פעולת פרונציה (סיבוב פנימה של האמה). פעולה זו חשובה ביותר לתהליך בלימת הזעזועים. בשלב הפרונציה הקשת המדיאלית של כף הרגל קורסת וכתוצאה גם מתארכת כף הרגל. במצב זה, הרצועה הפלנטרית נתמתחת, כשם שמיתר הקשת נמתח, פעולה התורמת לבלימת הזעזועים. כשהרגל עוברת משלב הנחיתה לשלב הדחיפה, המתח שנאגר ברצועה הפלנטרית משתחררת ומשמשת ככוח דחף המניע את גופנו קדימה.

העומסים הפועלים על הרצועה הפלנטרית נאמדים במאות קילוגרמים עם כל נחיתה של כף הרגל ובכל צעד וצעד. בריצה של כשעה עומסים אלו יכולים אף להגיע למאות טונות. בנוסף לעומסים, רצועה זו נתונה תחת תהליך של מתיחה והתארכות, תחת עומס ושחרור המתח תוך כדי התקצרותה. במידה וכף הרגל מתפקדת בצורה תקינה אזי רצועה זו בנויה לשרוד עומסים אלו. אך כאשר קיימים ליקויים בתפקוד כף הרגל, די מהר רצועה זו אינה עומדת עוד תחת עומסים אלו והדלקת מתפתחת.

דלקת ברצועה הפלנטרית היא תגובה לקרעים מיקרוסקופיים בסיבי הרצועה וזהו תהליך הריפוי של הגוף בניסיון לתקן את הנזק. אך מייד כאשר אנו שוב דורכים על הקרקע, שוב מופעלים עומסים על הרצועה ושוב נמתחים הסיבים שהגוף ניסה לתקן. זו גם הסיבה מדוע בעיה זו יכולה להיכנס למסלול "כרוני".

ככל שתהליך זה מתמשך, מתפתחת רקמה דלקתית אשר יוצרת רקמה צלקתית המקשיחה את הרצועה ובכך מאבדת הרצועה מגמישותה. במצב זה הכאבים אינם מוגבלים רק לצעדים הראשונים אלה מתעצמים ככל שאנו ע9dc727e6cb7fe1bdf055e63b6d2ba77aומדים הולכים או רצים.

מבחינה סימפטומטית לרוב הכאבים מופיעים בבוקר בצעדים הראשונים ומתפוגגים לאחר זמן מה. כך גם בריצה, לרוב הכאבים מופיעים בקילומטר הראשון ושוכחים. במצבים חריפים, כתגובה לכאב, שרירי הרגליים עלולים להתכווץ ולהצר את צעדינו. הדרבן היא תופעה נוספת לאותו תהליך.

הגורמים התורמים להתפתחות הדרבן ואו דלקת ברצועה הפלנטרית נובעים לרוב מליקויים בתפקוד כף הרגל המתווספים לליקויים במערכי אימון והנעלה.

הליקויים הנפוצים במבנה ותפקוד כף הרגל

יתר או חוסר פרונציה, פלטפוס, מבנה קשיח של כף הרגל, hallux ridgidus, קיצור בגיד האכילס, רגלי O ו- רגלי X, קיצור תפקודי או קיצור אנטומי של הרגל, נוקשות בשרירי התאומים הסולאוס והדו-ראשי.

ליקויים במערכי אימון

ריצה על כביש משופע, ריצה בעליות, ריצה על כריות כף הרגל וחוסר גמישות.

ליקויים בציוד

הנעלה לא מתאימה, לרוב נעל גמישה מידי ומדרסים לא מותאמים כהלכה.

הטיפול בבעיה כולל מגוון של אמצעים, שחלקם נעשים בקליניקה וחלקם הם בשיטת עשה זאת בעצמך

  • ריצה אחורית – בפעולה זו אנו יוצרים מתיחה אקטיבית של הרצועה
  • עיסוי הרצועה בעזרת כדור (גומי או גולף)- גלגל את הרגל לאורכה ולרוחבה על כדור המונח על הרצפה. בנוסף גם עיסוי עצמי של כף הרגל
  • מתיחות של שרירי התאומים, סולאוס, דו ראשי ואף גב תחתון
  • הגבהת העקב – הכנס רפידה לנעל, לא יותר מ-21 ס"מ מתחת לעקב

    התקן למתיחת הרצועה לשימוש בלילה (במצבים כרוניים)

  • נעל עם עקב מוגבה והתאמתה למבנה הרגל
  • התאמת מדרסים לפי מדת גבס
  • המנעו מריצה בעליות, ריצות על משטח קשה (כביש) וריצות מהירות (ספרינטים ואינטרבלים)
  • במהלך ריצה נסו לקצר את אורך הצעד

לרוב, השילוב של הטיפול במרפאה עם השילוב של עשה זאת בעצמך יניב גם את התוצאות המהירות. נסה עד כמה שניתן להימנע מנטילת כדורים או זריקות כדי לפתור סימפטומאטית את הבעיה. כי אז אתם עלולים למצוא את עצמכם עם בעיה יותר חריפה, מה גם שמחקרים מצביעים שכדורים אנטי-דלקתיים מעקבים את תהליך ההחלמה.

כאבי דרבן בשלביו הראשונים אינו מהווה איום על הקריירה שלנו. לרוב, ספורטאים מדווחים שבמשך חודשים הם ממשיכים להתאמן עם הבעיה "זה קצת כואב בהתחלה ואחרי קילומטר זה משתחרר…" עד שזה מגיע לשלב שבו גם את הקילומטר לא ניתן לרוץ והקימה בבוקר זה מוות. אל תגיד "טוב חשבתי שזה יעבור" אם יש כאב זה האות לכך שקיימת בעיה שצריכה פתרון. לפתור בעיה בהתהוותה הרבה יותר קל מאשר כשהבעיה הופכת למפלצת.

רפואת הכירופרקטיקה בקרב ספורטאים

בשנים האחרונות אנו עדים לעליה בפופולאריות של רפואת הכירופרקטיקה בקרב ספורטאי הצמרת בעולם ובקרב ספורטאים בכלל. מלך הטור בעשור האחרון לאנס אמסטרונג אף העיד על כך בספרו "כול שנייה קובעת: ""…הקבוצה לא כללה רק את הרוכבים, היו גם המכונאים, המעסים, הטבחים, המנהלים והרופאים. מעל כולם , האדם החשוב ביותר בקבוצה שלנו היה ככל הנראה הכירופרקט…". "..האדם שחיבר אותנו מחדש את גופינו המרוסקים היה הכירופרקט שלנו, ג'ף ספנסר…" לאנס אמסטרונג – מתוך ספרו – "כל שנייה קובעת" (עמוד 173).

הכירופרקטיקה אינה משרתת את הספורטאים בטיפול ושיקום פציעות ספורט בלבד, אלא, בנוסף וחשוב יותר, הטיפול הכירופרקטי מאפשר לגופנו לפעול ביעילות ובאנרגטיות ובכך עוזר למצות את הפוטנציאל שבו Peak Performance.

טיפול מהפכני בכירופרקטיקה שפותח לאחרונה מאפשר את שחרור המתח ממערכת העצבית

טיפול בשיטת NETWORK SPINAL ANALYSIS NSA –  מפסיק את ההתנהלות המגננתית ומאפשר למוח דפוסים תפקודיים יעילים ורגועים יותר. הטיפול מתבצע באמצעות מגע עדין ומדויק בנקודות אסטרטגיות בחוט השדרה.

 

שיפור בכאבים ובתפקוד

המתח הכרוני בשרירי הגב יורד, תפקוד החוליות משתפר והלחץ מהדיסק (פריצה) משתחרר. היציבה משתפרת, עמוד השדרה מתגמש ועומד בצורה יעילה בעומסי האימונים. המתח הגופני הפנימי נרגע ותפקוד המערכות הפנימיות משתפר: כך גם הנשימה, הלב ולחץ הדם, מערכת העיכול ועוד. מערכת החיסון מתחזקת והגוף מרגיש בריא יותר.

בכך גופנו מתאושש מהר יותר מה שמבטיח את השיפור בכושר הגופני.

זכרו! המתח אינו בשריר, אלא במערכת העצבית! כשהגוף לא רץ נכון ,זה מכיוון שמערכת העצבית סיגלה דפוס זה.

הכותב : ד"ר שמי שגיב כירופרקט מומחה לרפואת ופציעות ספורט

B.Sc תואר ראשון פיזיולוגיה של המאמץ

M.Sc  תואר שני ביומכניקה של הספורט

נציג ישראל לאולימפיאדת לוס אנג'לס בריצת המרתון אלוף ישראל במרתון ואלוף ישראל בטריאתלון ( ק. גיל)

 

By | 2016-01-27T16:28:23+00:00 ינואר 27th, 2016|פציעות ספורט בכף הרגל|0 Comments